A'doorns echtpaar wil kattenmuseum

door Ank Herstel

Huiskat Gizmo trekt vanaf zijn hooggelegen ligplaats, lui een oog open als één van de twee kittens in huize Ter Velde door de kamer loopt.
"Eén keer per jaar zijn wij een aantal weken gastgezin voor kittens die gedumpt zijn", vertelt Klaas ter Velde. "We krijgen ze via de coördinator van het asiel en we zorgen dat ze gesocialiseerd zijn voordat ze in een gezin geplaatst worden."
De drie `echte' katten vallen bijna in het niet bij wat er in de huiskamer, keuken, gang en wa aan katten te zien is.

Mary-Rose begon lang geleden, voordat ze Klaas leerde kennen, met het verzamelen van katten. "bloempot met het bijpassende lampje uit de beginperiode behoren toch wel tot mijn meest bijzondere stukken", bekent de vrouw des huizes.
Klaas vond de hobby van Mary-Rose in het begin niets. Maar al snel draaide hij bij, en nu is hij de meest bezeten beheerder van de collectie. Het meest bijzondere object in de ogen van Klaas is de kerstboompiek met kat die hij in een uitzending van Paul de Leeuw cadeau kreeg.

Nadat het echtpaar in 1996 op vakantie in Engeland een kattenmuseum bezocht, werd het verzamelen nog serieuzer aangepakt.

Het internet wordt afgespeurd, collega-verzamelaars geven tips door en regelmatig nemen kennissen of vrienden kattenspullen mee uit het buitenland.

In de kamer staan vitrines met de kattenartikelen netjes gesorteerd in kerst-, paas-, of halloweensfeer. Aanstekers, spaarpotten, sleutelhangers, vingerhoedjes, mokken, spiegels, kussens, kleden, salontafels en schaakspelen, allemaal in de vorm van een kat, of met een afbeelding ervan, strijden om de eer.

In de keuken gaat de collectie verder met pannenlappen, messensets, kommen, en zelfs een patéschaal in de vorm van een kat.

De realisatie van Kattenmuseum Miauw in Apeldoorn is een grote droom van het echtpaar Ter Velde. Vooralsnog blijft het bij het zoeken naar een ruimte en sponsoren, maar ze hebben wel maatregelen getroffen om hun eigen verzameling niet verloren te laten gaan.

Klaas heeft al in een kattenpak gelopen om Kattenmuseum Miauw onder de aandacht van mogelijke sponsoren te brengen.

Volgend jaar gaat hij dat weer doen op de ‘Kattenstoet’, de manifestatie die om de drie jaar in het Belgische Ieper wordt gehouden en waar kattenliefhebbers vanuit de hele wereld op af komen.

Wat is eigenlijk zo bijzonder aan een kat?
Klaas: "Een kat heeft personeel, is eigenzinnig en bepaalt zélf of ‘ie aandacht nodig heeft”.

Bron: Apeldoorns Stadsblad 20 juli 2011

Go back